Το πολεμικό μουσείο παρουσιάζει ένα συλλεκτικό λεύκωμα, με τίτλο “Τα άρματα του αγώνα”.
Πρόκειται για μια συλλεκτική Έκδοση, με την οποία ολοκληρώνονται οι επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης το 1821.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μελέτησε και εισηγήθηκε την καθιέρωση επτά κατηγοριών Διαμνημονεύσεων οι οποίες υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα απονέμονται εφεξής στους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ως αναγνώριση, ηθική επιβράβευση αλλά και υπόμνηση εκτελέσεως ορισμένων καθηκόντων. Στην παραπάνω έκδοση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Μουσείου παρουσιάζονται αναλυτικά οι διάφορες κατηγορίες των Διαμνημονεύσεων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο φέρονται αυτές.
Η έκδοση αυτή επιχειρεί μια προσέγγιση στο δράμα της Κύπρου περνώντας μέσα από τους διαύλους των θρησκευτικών και λατρευτικών της παραδόσεων, της πολιτιστικής της κληρονομιάς, των αγώνων της για την ελευθερία και της εμμονής της στους εθνικούς προσανατολισμούς
Η Μακεδονία αποτελεί το βόρειο λίκνο του ελληνικού πολιτισμού και η ιστορία της, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδος, καλύπτεται από την αχλύ της προιστορίας. Στην έκδοση αυτή, το Πολεμικό Μουσείο παρουσιάζει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μέσα από χάρτες του 18ου και 19ου αιώνα. (ελληνικά-αγγλικά)
Η έκδοση αυτή αποτέλεσε το έντυπο συνοδευτικό εποπτικό υλικό της περιοδικής έκθεσης «Μαρτυρίες και Εικόνες Εποποιΐας 1940» που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 200 για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ.
Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να φωτίσει μια σχεδόν άγνωστη πτυχή, τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Το έργο αυτό ανέλαβε ο επ. καθηγητής του Ιστορικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής του μαθήματος της Πολιτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων κ. Σπύρος Μπρέκης. Η μετά χείρας εργασία του – αποτέλεσμα ενδελεχούς αρχειακής έρευνας και συγκέντρωσης του ιστορικού υλικού είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.
Το Πολεμικό Μουσείο παρουσιάζει, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων από την μεγάλη εξόρμηση των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, το παρόν λεύκωμα εκδόσεως 1992, με τα όπλα των εμπόλεμων κρατών, βασισμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος στη Συλλογή Σαρόγλου και στο Φωτογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου.
Η έκδοση αυτή αποτυπώνει με ακρίβεια και στέρεη τεκμηρίωση την ιστορική περίοδο κατά την οποία έζησε ο Ρήγας Βελεστινλής και επιτυγχάνει να αναπαραστήσει μέσα από κρίσιμα ιστορικά κεφάλαια την απήχηση που είχε το όραμα του Ρήγα στον ελληνικό 19ο και 20ο αιώνα.
Το Πολεμικό Μουσείο για να τιμήσει τη μνήμη και το έργο του χαρισματικού καλλιτέχνη Σταμάτη Πολενάκη αλλά και για να διδάξει στις νέες γενιές τα λαμπρά κατορθώματα των Ελλήνων κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, επανεκδίδει τη συλλογή αυτή των γελοιογραφιών εμπλουτισμένη με επιπλέον στοιχεία.
Η παρούσα έκδοση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη εικονογραφημένη μελέτη που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα με σκοπό να καλύψει το βιβλιογραφικό και ενημερωτικό κενό που υπάρχει στον τομέα της μελέτης του συγκεκριμένου θέματος. Τα Διάσημα και τα Μετάλλια που παρουσιάζονται στο βιβλίο δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια Ιστορική διαδρομή σημαδεμένη από τα κυριότερα γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας της χώρας μας, από την Α` Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων του 1822 και την Ανακήρυξη του Συντάγματος της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, την Εποποιΐα του 1940-41 και τα μεταπολεμικά γεγονότα ως τον Αντιδικτατορικού Αγώνα του πρόσφατος παρελθόντος.