Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, κύριος Αναστάσιος Λιάσκος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου σας προσκαλούν την Τρίτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 04:00 μ.μ. στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ» της Πελαγίας Κυριαζή.
Η ατομική έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή με τίτλο Χρονικό Ανταποκρίσεις προσεγγίζει το ιστορικό γίγνεσθαι του 1922 με μία σειρά ομαδικών πορτρέτων στρατιωτών που τοποθετούνται χρονικά σε δύο γεγονότα: Στην παρέλαση της 2ας Μαΐου 1919 στη Σμύρνη, και στον χορό των στρατιωτών την 25η Μαρτίου σε κάποιο οροπέδιο της Μικράς Ασίας.
H ζωγράφος εστιάζει στο θέμα του συλλογικού βιώματος, της ομαδικής συμμετοχής σε μια κατάσταση στην οποία το ατομικό στοιχείο δύσκολα διακρίνεται. Η εικαστική σκέψη αναπαράγει αβίαστα την ψυχολογική δυναμική της μάζας στη συλλογική δράση που έχει πολλές στιγμές και περικλείει τις αντιδράσεις ανθρώπων ομοιόμορφα ντυμένων με στολές. Η Πελαγία Κυριαζή επισκέφθηκε τη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου και, ερευνώντας τα αρχεία και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, άρχισε μια νέα ανάγνωση για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.
Μελέτησε τη δουλειά του Γιώργου Προκοπίου και της Θάλειας Φλωρά – Καραβία με την επιθυμία να μάθει πώς λειτούργησε για αυτούς η επί τόπου εμπλοκή τους με τους στρατιώτες και τις καθημερινές καταστάσεις μάχης, ηρωισμού και τραύματος. Πώς βίωσαν εκείνοι ως καλλιτέχνες τον χρόνο που σταμάτησε τον Αύγουστο του 1922;
Όπως λέει η ζωγράφος: «Το Χρονικό 1922, από μια ολοκληρωμένη ιστορική οντότητα, μεταπλάθεται σε μια δυναμική στο παρόν. Πλησιάζω τους καλλιτέχνες που ζήσανε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, την Θάλεια Φλωρά – Καραβία και τον Γιώργο Προκοπίου, και αρχίζω τη δική μου ανταπόκριση μαζί τους μέσα από την ζωγραφική εμπειρία.
Οι ανταποκρίσεις ξυπνούν, αγγίζουν διαφορετικά σημεία της Ιστορίας κάθε φορά, θυμίζουν την περιπέτεια, γίνονται φωνή… άνθρωποι που φωνάζουν σε μια επανασύνδεση με το σήμερα. Και μέσα στην καρδιά φωλιάζει η απώλεια, η συλλογική απώλεια και η ατομική. Μελέτησα την οδύνη της απώλειας, που φορά το πρόσωπο της στολής, το πρόσωπο της θεραπεύτριας.»
Στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση περιέχεται ένα κείμενο – απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου.
Το έντυπο της έκθεσης είναι χορηγία του Ίδρύματος Hellenic Diaspora.
Τόπος: Πολεμικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2.
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα – Κυριακή 9πμ. – 5μμ.
Επιμέλεια έκθεσης: Πελαγία Κυριαζή